Międzynarodowy Dzień Kropki - przepis na Pannę Cottę w kształcie WIELKIEJ KROPKI
MNIAM !- relacja mojej uczennicy
Z okazji Międzynarodowego Dnia Kropki postanowiłam z moją siostrą zrobić
okrągłe Panny Cotty. Jest to włoski deser ze śmietanki, cukru i wanilii.
Puszysty i lekki rozpływa się w ustach. Ja lubię dodatkowo dodać mus z
mrożonych truskawek. Przełamują słodkość swoją kwasowością. Polecam również
maliny.
Składniki:
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
Dodatkowo:
ok. 300g truskawek
1- 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i cukier
waniliowy. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym
ogniu, często mieszając, przez 10 min. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do
dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca.
Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również
ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160 ml pojemności). Rozlać
gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a
najlepiej na noc.
Aby wyciągnąć Pannę Cottę, należy włożyć foremkę, po sam
brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz
i odwrócić ją do góry dnem.
SMACZNEGO!
Barbara Dembkowska
Mmmm ;)
OdpowiedzUsuń