środa, 16 września 2015

Międzynarodowy Dzień Kropki - przepis na Pannę Cottę w kształcie WIELKIEJ KROPKI

MNIAM !- relacja mojej uczennicy
Z okazji Międzynarodowego Dnia Kropki postanowiłam z moją siostrą zrobić okrągłe Panny Cotty. Jest to włoski deser ze śmietanki, cukru i wanilii. Puszysty i lekki rozpływa się w ustach. Ja lubię dodatkowo dodać mus z mrożonych truskawek. Przełamują słodkość swoją kwasowością. Polecam również maliny.



Składniki:
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
Dodatkowo:
ok. 300g truskawek
1- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 min. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca.
Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160 ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.


Aby wyciągnąć Pannę Cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.

Zmiksować truskawki z cukrem pudrem. Jeśli są świeże, to zostawić kilka do dekoracji.

SMACZNEGO!
Licencja Creative Commons
Barbara Dembkowska

1 komentarz: