Przedświąteczne warsztaty kulinarne- Wielkanoc 2024
12 marca 2024 r. klasa 5b wzięła udział w warsztatach kulinarnych, podczas których formowała z ciasta drożdżowego zajączki wielkanocne.
Warsztaty prowadziła mama Michała- pani Sylwia, której dziękujemy za instruktaż, cierpliwość i poświęcony czas.
Uczniowie podzielili się na grupy zadaniowe. Zadbali o czystość swojego stanowiska pracy. Wysłuchali instruktażu przygotowania ciasta drożdżowego, a następnie zabrali się za przygotowanie wałeczków z ciasta, z których formowali zajączka. Do ozdabiania użyli pieprzu w ziarnkach, maku, sezamu i słonecznika. Wykazywali się przy tym kreatywnością i cierpliwością.
Ta kulinarna zabawa zaowocowała również nawiązaniem bliższych koleżeńskich relacji między uczniami.
Uczniowie z zajęć wychodzili bardzo zadowoleni, ponieważ mieli okazję nauczyć się w praktyce, jeszcze przed Wielkanocą, jak przygotować w domu wielkanocnego zajączka.
Jutro będziemy je kosztować, a także zabierzemy do domu rodzinnego, aby obdarować nimi najbliższych.
Komentarze
Prześlij komentarz