Co ma klimat do czekolady?- edukacja globalna na lekcji języka polskiego
Co ma klimat
do czekolady?- karta pracy
Kakao,
podstawowy składnik, z kt…rego prod…kowana jest czekolada, powstaje z ziaren
kakaowca. Kakaowiec właściwy jest gat…nkiem d…ewa po…odzącym z …meryki Poł…dniowej,
a dokładnie z g…rnej Amazon…. Obecnie …prawia się tę roślinę w pasie tropikalnym
…meryki, …zji i …fryki. Wedł…g prekol…mbijskich wie…eń indiański…, d…ewo ma boskie
po…odzenie, co znajd…je odzwierciedlenie w jego łacińskiej nazwie, kt…ra w tł…maczeniu
oznacza „nap…j bog…w”. Czy to mo…liwe, …e zmiany klimatyczne mogą wkr…tce doprowadzić
do zmniejszenia prod..kcji czekolady? Czy mo..emy sobie wyobrazić …ycie bez
tego „napoju bog…w”? Działalność człowieka nie pozostaje bez wpływ.. na zmiany
klimatyczne na świecie. Globalne zmiany klimat… w ró…nym jednak stopni… dotkną
mieszkańc…w i mieszkanki poszczeg…lnych rejon…w świata. Wzrost temperat…ry
będzie najbardziej odcz…walny dla os…b zamieszk…jących najgorętsze strefy
glob…: centralną część …meryki Poł…dniowej, Afrykę i P…łwysep …rabski. J…ż dziś
rolnictwo w Somal… jest zagro…one z powod.. wysoki… temperat…r, a syt…acja
będzie się pogarszać. Kraje …frykańskie nie emit…ją tak d…żo gaz…w
cieplarniany… jak na p…ykład kraje e…ropejskie, le…ące w strefie …miarkowanej,
ale w du…o większym stopniu doświadczają skutk…w ty… emis…, a więc zmian
klimat…. Zanieczyszczenie środowiska i zmiany klimat… mogą sprawić, że w p…yszłości
zabraknie czekolady – zar…wno w kraja… globalnego …ołudnia, jak i globalnej …ółnocy.
Gdzie
znajduje się …atoka …winejska? Gdzie le…y G…ana i Wyb…eże …ości …łoniowej?
Jeśli nie wiecie, to koniecznie sprawdźcie na mapie! To właśnie tam zbiera się
ziarna, dzięki kt…rym mo…emy cieszyć się takimi prod…ktami jak kakao i
czekolada. Wedł…g raport… opracowanego p…ez …iędzynarodowe Centr…m …olnictwa
Tropikalnego wzrost temperat…ry o 2 stopnie w tamtym rejonie …fryki negatywnie
wpłynie na …prawy kakaowca, poniewa… jest to bardzo delikatny k…ew. Zmiany
odcz…jemy j…ż w 2030 roku, kiedy nastąpi spadek prod…kcji ziaren kakaowca. Wydaje
się bardzo prawdopodobne, …e …ndonezję, …amerun czy …igerię, państwa mające
podobne …warunkowania klimatyczne i r…wnie… będące prod…centami ziaren
kakaowca, spotkają te same problemy. Pozostaje pytanie: co mo…emy zrobić, …eby
nadal cieszyć się słodkim smakiem czekolady? Po pierwsze, warto posze…ać swoją wiedzę
na temat zmian klimat… oraz spos..b…w p…eciwdziałania ich negatywnym sk…tkom.
Po dr…gie, warto anga…ować się w akcje obywatelskie, kt…rych celem jest na
p…ykład za…ęcanie władz do red…kowania emis… dw…tlenku węgla. Po t…ecie, warto
zainteresować się zagadnieniem sprawiedliwego …andlu, na p…ykład wysz…kując w
Internecie informacje na temat kampan… MakeChocolate Fair! L…bisz czekoladę?
Zatem do dzieła!
Źródło:
Tekst powstał na podstawie następujących materiałów: http://wyborcza.pl/eko/1,113774,10384254,Co_ma_klimat_do_czekolady_.html,
http://www.ekonsument.pl/a66738_gorzki_smak_czekolady.html.
Zadania
1. Uzupełnij
luki w tekście, korzystając ze „Słownika ortograficznego”.
2. Uzupełnij
tabelkę
Nazwy własne
|
Nazwy
pospolite
|
3.Wypisz z tekstu:
a) Zdanie
pojedyncze
…………………………………………………………………………………..
b) Zdanie
złożone
…………………………………………………………………………………..
c) Zdanie
pytające
…………………………………………………………………………………..
d) Zdanie
wykrzyknikowe
…………………………………………………………………………………..
e) Równoważnik
zdania
…………………………………………………………………………………..
3. Podaj,
korzystając z tekstu, co współczesny człowiek może zrobić, aby nie zabrakło w
sklepach czekolady?
………………………………………………………………………………………………
4. Lubisz
czy nie lubisz czekolady? Swoją
wypowiedź uzasadnij w 4-5 zdaniach.
……………………………………………………………………........................................
Komentarze
Prześlij komentarz